carpaletunnelsyndroom tijdens de zwangerschap: dit kan je doen.


Tijdens de zwangerschap gebeurt het dat zwellingen en waterophopingen de druk op de carpale tunnel verhogen en zo de zenuw samendrukken. Bij de meeste vrouwen verdwijnen deze symptomen volledig, van zodra het kind los gemaakt is en het lichaam zich terug hersteld heeft. Deze 5 tips helpen om pijnen en gevoelloosheid te verminderen.Tip 1: houd je handen in een neutrale positie, als je in bed ligt.

Misschien valt het je op, dat je handen normalerwijze bij de pols afgeknikt zijn, als je slaapt. Tracht dit te vermijden en tracht je handen en polsen uitgestrekt te laten. Je handen gedurende de slaap in deze neutrale positie te houden, kan daarbij helpen de door de versmalling van de carpale tunnel ontstane pijnen te verminderen.

Tip 2: tracht te vermijden op je handen te slapen.

Veel mensen vinden het aangenaam op hun handen te slapen, maar als je het carpaletunnelsyndroom hebt, kan dit je symptomen verergeren. Probeer in plaats daarvan, je handen aan je zijden te laten. Je kan ze ook onder het kussen leggen, je moet echter vermijden, je hoofd gedurende de slaap op je handen te leggen.

Tip 3: steun je handen en polsen ’s nachts met een kussen.

Leg een klein kussen onder het getroffen hand. Dat helpt je het in een neutrale positie te houden bij de slaap. Sommigen vinden het een hulp, hun handen tussen de sloop en het kussen te leggen, om een neutrale handpositie te behouden.

Tip 4: slaap beter op een zijde dan op de rug.

Zwangere vrouwen slapen meestal op een zijde, omdat dit de beste positie voor de baby is, omdat het de bloedsomloop stimuleert. Op de rug liggend drukt de baarmoeder tegen de ruggengraat, wat weeral druk op de bloedvaten kan uitoefenen. Dat kan tot verslechtering van het carpaletunnelsyndroom leiden.

Tip 5: verwijd de carpale tunnel op actieve wijze door curpal. 

Als je zwanger bent en het carpaletunnelsyndroom hebt, wil je natuurlijk in elk geval een operatie vermijden. Dat is ook verstandig, want in de meeste gevallen verdwijnen de symptomen na de zwangerschap vanzelf. Daar hoef je echter niet op te wachten, want curpal geeft je de mogelijkheid, de carpale tunnel op actieve wijze te verwijden en te ontlasten en zo de pijn tegen te gaan. De behandeling met curpal heeft geen bijwerkingen.


empty