carpaletunnelsyndroom operatie


Hoe vroeger het carpaletunnelsyndroom behandeld wordt, des te beter. In de meeste gevallen leidt de behandeling met curpal tot een vlugge en merkbare verzachting van de symptomen. Blijft deze uit, dan is een operatie aangeraden.


In een open of een endoscopische operatie wordt de vaste carpale band doorbroken en zo de druk op de middelste zenuw weggenomen. Hierbij verbreekt de chirurg de bandstructuur, die de carpale tunnel naar boven toe begrenst. Daarbij moeten de in het carpale kanaal bevatte pezen en de zenuw meer plaats krijgen en de druk op de structuren verminderen.

De operatieve behandeling van een carpaletunnelsyndroom gebeurt ofwel door een open of door een endoscopische operatie. Als het resultaat goed is, verbeteren de klachten, zoals pijnen  en gevoelloosheid ‘s nachts bijna direct. Bij een uitgesproken zenuwbeschadiging kan het duren vooraleer de symptomen verregaand verdwenen zijn. Is de zenuw sterk beschadigd dan blijven er klachten ondanks de operatie. Een aanwezige spierafbouw is dooreen ingreep niet meer omkeerbaar te maken.

Naast het risico, dat gepaard gaat met elke operatie, kan er bij een operatie van de carpale tunnel littekenvorming van het weefsel optreden. Dit kan druk op de carpale tunnel uitoefenen en het operatieresultaat beperken of zelfs teniet doen.

016-5_CURPAL_ILLU_HAND-BIG_Zeichenflaeche_7.png

empty