carpaletunnelsyndroom oorzaken


Bij de meeste carpaletunnelsyndromen kunnen geen oorzaken aangetoond worden. Men spreekt van een idiopathische (ídios; in het Grieks ‘merkwaardig’, páthos; betekent ‘leiden’) carpaletunnelsyndroom.


Deze vorm treedt bijzonder frequent bij vrouwen tijdens de menopauzetijd op en geweten aan waterophopingen en weefselzwellingen in het carpale kanaal. Sommige mensen zijn gepredestineerd voor een carpaletunnelsyndroom , daar ze vanaf de geboorte een smal carpale kanaal hebben. Als er bij het werk constant dezelfde beweging met de hand uitgevoerd wordt, de pols sterk belast of bij het slapen ingeknikt wordt, dan ontwikkelt zich daaruit het  carpaletunnelsyndroom.

Een andere mogelijke oorzaak is een vroegere chronische peesontsteking of een acute ontsteking en zwelling van de pezen. Zij kunnen op de zenuw drukken, omdat ze tevens in de carpale tunnel liggen. Heel zelden gaat het om een erfelijke ziekte, die reeds vanaf de kindheid opgetreden is. Symptomen kunnen tijdelijk tijdens de zwangerschap optreden, omdat het lichaam in deze periode veel water opslaat, wat de druk op de nervus medianus kan verhogen.

016-5_CURPAL_ILLU_HAND-BIG_Zeichenflaeche_1_.png

empty