carpaletunnelsyndroom behandeling


Een efficiënt alternatief voor de conventionele nachtbergingsbrace, die alleen het afknikken van de hand verhindert, is curpal. Bij de toepassing van curpal wordt de carpale tunnel wijder gemaakt en daardoor ontlast.


Bij lichte of middelmatige klachten, die komen en gaan, beveelt de arts meestal het dragen van een polsbrace aan of raadt aan bepaalde belastingen te vermijden. De conventionele polsbrace wordt ‘s nachts gedragen, want ‘s nachts zijn de klachten meestal het ergst, omdat de hand in de slap dikwijls afknikt. De brace verhindert dit afknikken. In vergelijking met een cortisonebehandeling of een operatie heeft een polsbrace weinig nevenwerkingen. Dat is het voordeel van deze conventionele behandeling.

Het nadeel: het dragen van een brace kan wel verlichting brengen, evenwel is deze verlichting meestal slechts tijdelijk. Bij de meeste mensen treden de klachten na een tijdje terug op. En terwijl men enkel het nachtelijk afknikken van de hand vermijdt en het carpale kanaal zelf niet verwijd werd, heeft men waardevolle tijd verloren. Hierbij komt nog dat slechts weinig mensen een polsbrace goed kunnen verdragen. De meesten voelen zich gestoord in de slaap. Evenwel mag men de brace in geen geval overdag dragen, want dan bestaat het gevaar dat de pols door de behandeling ‘stijf wordt’. De normale functie van een gewricht is nu eenmaal de beweging!

Een efficiënter en zeer veel aangenamer behandelingsalternatief biedt curpal. In tegenstelling met de polsbrace, die het afknikken van de hand verhindert waarbij ze die stijf houdt, strekt curpal de hand door druk op de handspieren en handrug en verwijdt en ontlast zo de carpale tunnel op actieve wijze.016-5_CURPAL_ILLU_HAND-BIG_Zeichenflaeche_7.png

empty